piątek, 5 stycznia 2018

ziemniaki faszerowane łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami

Prawdziwa uczta, która zadowoliła mniej i bardziej wymagające podniebienia. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, faszerowane wędzonymi łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami. Podane z sadzonym jajkiem i szklanką kefiru. Naprawdę wyśmienite danie.

Składniki:
6 średnich mytych ziemniaków
250 g wędzonego łososia
3 łyżki kaparów
6 plastrów suszonych pomidorów (jeśli są w zalewie to dobrze je odsączyć)
masło
6 jaj
3 łyżki startego parmezanu
pół pęczka koperku
kefir
sól, pieprz do smaku

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
2. Łososia, suszone pomidory i kapary posiekać.
3. Każdy ziemniak opatulić kawałkiem folii aluminiowej i rozciąć wzdłuż robiąc widelcem wgłębienie na farsz. Wypełnić farszem.
4. Tak przygotowane ziemniaki zapiekać w piekrniku w 200 st. C przez 10 minut.
5. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć jaja, posypać je parmezanem, wykładać na ziemniaki.
6. Całość posypać koperkiem.
7. Podawać z kefirem.

Można jajko wbić  na przygotowane, nadziane ziemniaki i zapiec w piekarniku do momentu ścięcia białka, ale niestety w moim piekarniku ten zabieg nie wychodzi, tak jak bym chciała. 

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko, chwilowo nie jadam ziemniaków, chyba że bataty, ale to danie z pewnością chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do batatów jajo pasuje. Wtedy słodkie ziemniaki piekę w piekarniku jako frytki, a jajo przygotowuję w koszulce i razem podaję. Można też zrobić faszerowane bataty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)