piątek, 7 grudnia 2018

chlebek bananowy

Pyszny chlebek bananowy. Pełen zdrowych protein. Pomysł na to jak wykorzystać mocno dojrzałe banany. Łatwy w przygotowaniu. Dla wszystkich bananożerców. Dla miłośników pieczywa na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do kawy.

Składniki: 
4 mocno dojrzałe banany
4 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżka octu jabłkowego
opcjonalnie łyżka syropu klonowego
szczypta soli
2 łyżki oleju (rzepakowy, z pestek winogron lub kokosowy)
0,5 - 3/4 szklanki mąki kokosowej


Wszystkie składniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt zwarte. Pamiętaj! Mąka kokosowa absorbuje wilgoć. Trzeba wsypywać ją stopniowo i odczekać chwilę. 
Na wierzch można dać plasterki banana.
Po upieczeniu można posmarować syropem klonowym. 

Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze :)