sobota, 16 lutego 2019

babka na oleju z rodzynkami

Tradycyjna babka na oleju. Przepis stary jak świat. Żadnego fit, żadnych nowości, nowinek i cudów w tym przepisie nie znajdziecie, bo ich nie ma. Znam jednak osoby, które dobre babki cenią ponad wszystko. 

składniki:
4 jajka
szklanka cukru (lub trochę mniej)
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powinna ona przynajmniej dwukrotnie powiększyć objętość. 
2. Małymi partiami wlewać olej ciągle miksując.
3. Przesiać suche składniki do mokrych i delikatnie połączyć.
5. Dodać rodzynki i wymieszać.
6. Ciasto przelać do formy.
Piec w 170 stopniach około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

1 komentarz:

  1. Dobra babeczka wyszła,będę robić na każdy weekend,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)