Obiad nie tylko bezglutenowy ale i wegański. Kopytka jaglane podane z gulaszem z warzyw korzeniowych i pieczarek. Pysznie, zdrowo i bez oglądania się za sztuką mięsa.
Przepis na kopytka znajdziecie TUTAJ, mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą, a tapiokę mąką (skrobią) ziemniaczaną. Jeśli zamiast mąki ryżowej będziecie używać mąki kukurydzianej, nie ma potrzeby dodawania skrobi ziemniaczanej. Podsypujemy nią tylko blat stołu. Pomysł na gulasz ukradłam z jadłonomii. Dzielę się tym, co mi smakuje i co wypróbowane.
Gulasz:
3 marchewki
pół selera
pietruszka
500 g pieczarek
4 łyżki oleju
szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
około szklanki bulionu lub gorącej wody
3 łyżki sosu sojowego
sól
Pasta do sosu:
3 cebule
4 łyżki oleju
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka mielonego kminku
2/3 szklanki wody
szczypta cukru
sól
1. Zacząć od przygotowania pasty. W wyższym garnku rozgrzać olej. Cebulę kroić w półksiężyce i wrzucić do garnka. Poczekać aż się zeszkli. Następnie dodać przyprawy i smażyć 3 minuty. Wlać wodę i dusić 10 minut.
Zdjąć z ognia i zmiksować na pastę. Odstawić na bok.
2. Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, jeśli są malutkie zostawić w całości. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki.
3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i zrumienić. Przez pierwsze 10 minut dość często mieszać.
4. Kiedy warzywa są półtwarde dorzucić pieczarki i dokładnie przemieszać. Smażyć około 5 minut.
5. Po tym czasie wlać wino, wodę, pastę z cebuli i sos sojowy. Przykryć przykrywką i dusić około 10 minut.
Jeśli gulasz jest za rzadki, zdjąć przykrywkę i odparować płyn. Doprawić do smaku.
Gulasz świetnie smakuje z kopytkami, ale sprawdzi się też pieczywo, kasze czy makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)