Szybkie w wykonaniu pulpety z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego, które nadaje im lekko kleistej konsystencji. Warto wypróbować. Pulpety podane z makaronem, fasolką szparagową i sosem pomidorowym stanowią smaczne i zdrowe danie obiadowe.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
jajko
2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli
pieprz, suszony majeranek
Dodatkowo:
koncentrat pomidorowy
500 g fasolki szparagowej
makaron
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki. W garnku zagotować 1 litr wody, lekko osolić i gotować przez kilka minut pulpety.
Do wody, w której gotowały się pulpety dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, dokładnie rozprowadzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Makaron ugotować według przepisu.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
Pulpeciki podawać z makaronem, fasolką i sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)