wtorek, 5 września 2017

pulpeciki z siemieniem lnianym

Szybkie w wykonaniu pulpety z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego, które nadaje im lekko kleistej konsystencji. Warto wypróbować. Pulpety podane z makaronem, fasolką szparagową i sosem pomidorowym stanowią smaczne i zdrowe danie obiadowe. 

Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
jajko
2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli
pieprz, suszony majeranek

Dodatkowo:

koncentrat pomidorowy
500 g fasolki szparagowej
makaron

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki. W  garnku zagotować 1 litr wody, lekko osolić i gotować przez kilka minut pulpety.
Do wody, w której gotowały się pulpety dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, dokładnie rozprowadzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami.

Makaron ugotować według przepisu.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.

Pulpeciki podawać z makaronem, fasolką i sosem pomidorowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)