środa, 31 lipca 2019

kalafiorowa ze świeżymi pomidorami

Mega pyszna i duża dawka warzyw w formie pysznej zupy, którą można zjeść na obiad lub kolację.
Zupę można wzbogacić ryżem, soczewicą, kaszą jaglaną lub w wersji mięsnej filetem z kurczaka pokrojonym w drobną kostkę i dodanym pod koniec gotowania zupy.

Składniki:
2 marchewki
pół kalafiora
2 pomidory
cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
2-łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz i zmielony kminek jeśli lubisz
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
wrzątek około 1,5 -2 l

1. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Kalafiora pokrój w cząstki.
4. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na tłuszczu razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
5. Dodaj marchewkę, pomidory i kalafiora duś przez około 5 minut.
6. Całość zalej wrzątkiem, posól i gotuj do miękkości około 15 minut.
7. Dopraw do smaku, podawaj z dużą ilością natki pietruszki. 

Jeśli chcesz wzbogacić zupę np. kaszami, dodaj je razem z warzywami do garnka, wystarczą 2-3 łyżki np. soczewicy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)