sobota, 22 października 2016

rogaliki drożdżowe

Przepis na rogaliki pochodzi z przepiśnika mojej mamy. Kruche, drożdżowe małe cudeńka świetnie smakują do popołudniowej herbaty, jako dodatek do szkolnego śniadania. Choć ciasto jest drożdżowe nie jest wymagające, chłodzimy je w lodówce. Zabierałam się za te wypieki od kilku tygodni, ale z pomocą prostego kuchennego gadżetu jakim jest forma do rogali firmy Tupperware robi się je szybko. Z jednej strony mamy formę na małe rogaliki (16 sztuk), z drugiej na większe rogale (8 sztuk). Korzystam z tej na małe. Porcja ciasta jest spora, wychodzi około 120 sztuk, nie rozwałkuję ciasta zbyt cienko. Rogaliki można zamrozić.




Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 jajka
kostka smalcu
kostka margaryny (można dać 2 margaryny rezygnując ze smalcu)
1 mała kwaśna śmietana
szczypta soli
2 łyżki cukru do ciasta
2 łyżki cukru do drożdży
marmolada, powidła lub kostki czekolady jako nadzienie

1. Margarynę i smalec posiekać z mąką.
2. Do śmietany wbić dwa jajka, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z tłuszczem, dodać dwie łyżki cukru i starannie wyrobić ciasto.
4. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. 
5. Rogaliki można posmarować białkiem jajka, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem ale nie jest to konieczne.
6. Piec 15 minut w 180 st. C



2 komentarze:

  1. Fajny ten gadżet do rogalików, dobrze, że ludzie wymyślili i ciągle wymyślają takie udogodnienia do codziennych prac. pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten gadżet w mojej rodzinie cieszy się sporym wzięciem, każdy chce mieć swój, choć rogali nie robi się zbyt często :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)