Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 jajka
kostka smalcu
kostka margaryny (można dać 2 margaryny rezygnując ze smalcu)
1 mała kwaśna śmietana
szczypta soli
2 łyżki cukru do ciasta
2 łyżki cukru do drożdży
marmolada, powidła lub kostki czekolady jako nadzienie
1. Margarynę i smalec posiekać z mąką.
2. Do śmietany wbić dwa jajka, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z tłuszczem, dodać dwie łyżki cukru i starannie wyrobić ciasto.
4. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
5. Rogaliki można posmarować białkiem jajka, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem ale nie jest to konieczne.
6. Piec 15 minut w 180 st. C
Fajny ten gadżet do rogalików, dobrze, że ludzie wymyślili i ciągle wymyślają takie udogodnienia do codziennych prac. pozdrowienia
OdpowiedzUsuńTen gadżet w mojej rodzinie cieszy się sporym wzięciem, każdy chce mieć swój, choć rogali nie robi się zbyt często :)
OdpowiedzUsuń