sobota, 4 marca 2017

placuszki owsiane z chia

Aaa! Jakie to dobre! Delikatne placuszki z płatków owsianych i nasion chia, z dodatkiem kwaskowatego, soczystego jabłka. Pychota. Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Magda. Pomysły od Niej zawsze zdobywają moje podniebienie, tak było i tym razem. Z czym je jeść? Miałyśmy na stole dżemy własnej roboty, masło migdałowe, jogurty, delikatny waniliowy twarożek, syrop daktylowy. W końcu stanęło na delikatnym oblaniu złocistym miodem. Nie potrzeba nic więcej. Chociaż doszłyśmy z córką do wniosku, że idealnie pasowałyby świeże truskawki. Polskie. Pachnące słońcem. Już nie mogę się ich doczekać.

Składniki:
szklanka płatków owsianych
2 wiejskie jajka
180 g jogurtu naturalnego Activia lub innego
2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła
1/3 szklanki nasion chia
starte jabłko
olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz

1. Płatki owsiane, jajka, jogurt i cukier miksujemy.
2. Dodajemy starte jabłko, nasiona chia mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
3. Smażymy na rumiano.

Wyszło mi 10 placuszków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)