piątek, 7 grudnia 2018

penne z pomidorowym pesto i ricottą

Kiedy jem makaron towarzyszy mi szczęście. Uwielbiam. Dzisiaj polecam penne z mocno pomidorowym pesto i ricottą. Dużo bazylii i pietruszki to aromaty, które dopieszczą podniebienie.


500 g makaronu penne
250 g ricotty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół pęczka świeżej bazylii
120 g suszonych pomidorów
ząbek czosnku
duża łyżka odsączonych z zalewy kaparów
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów
100 g rukoli
sól i pieprz

1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Włożyć makaron i gotować, aż będzie al dente.
2. Ricottę rozdrobnić widelcem, dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
3. W blenderze zmiksować: pomidory, czosnek, kapary, bazylię, rukolę, oliwę.
4. odcedzić makaron i ponownie włożyć do rondla. Włożyć pesto, ricottę i dobrze wymieszać. 

Zajadać z apetytem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)