środa, 30 sierpnia 2017

bakłażan z pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię faszerowane warzywa, ale zdecydowanie za rzadko je przygotowuję. Tak naprawdę nie wymagają dużo pracy, a faszerować możemy innymi warzywami, kaszami, mięsem. Czym tylko lubimy. U mnie dziś bakłażany z pieczarkami, papryką, suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Smaczna propozycja na obiad lub kolację. 

Składniki:
2 bakłażany
czerwona papryka
200 g pieczarek
6-8 plastrów suszonych pomidorów
kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie
2 łyżki masła klarowanego
50 g żółtego sera

Bakłażanu umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż, wydrąż miąższ, posól.
Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki obierz (jeśli są młode, białe, tylko je myję) posiekaj w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć paprykę podduś około minuty, dodaj pieczarki i pokrojone w kostkę suszone pomidory, dopraw przyprawami. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekana natkę pietruszki. 
Wnętrze bakłażanów osusz papierowym ręcznikiem, wypełnij farszem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 20-30 minut w 200 st. C. Na chwilę przed wyjęciem z piekarnika posyp je startym serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)