poniedziałek, 18 lutego 2019

gołąbki bez owijania

To są ulubione gołąbki mojej córki. Natomiast dla męża to nie są gołąbki tylko kotlety, ponieważ brakuje liścia kapusty. Gwarantuję Wam, że to są gołąbki, pyszne, delikatne i na pewno nie można ich nazwać daniem leniwej gospodyni, ponieważ tak pysznych dań leniuch nie robi ;)

składniki:
80 dkg mielonego mięsa
1 kg drobno poszatkowanej kapusty (jeśli nie jest młoda, to warto ją chwilę podgotować)
1 szklanka ryżu
1 szklanka kaszy manny
3 jajka
3-4 ząbki czosnku, zetrzeć na drobnej tarce.
sól, pieprz

sos:
litr soku pomidorowego
szklanka wody
sól, pieprz, bazylia


1. Ryż przepłukać, zalać szklanką zimnej wody i gotować do momentu aż ziarna wchłoną płyn.
2. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić do smaku i formować kotlety.
3. Na patelni rozgrzać olej i lekko obsmażyć. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. 
4. Połączyć składniki na sok i zalać gołąbki. Naczynie przykryć.
Zapiekać około godziny w 190 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)