składniki:
80 dkg mielonego mięsa
1 kg drobno poszatkowanej kapusty (jeśli nie jest młoda, to warto ją chwilę podgotować)
1 szklanka ryżu
1 szklanka kaszy manny
3 jajka
3-4 ząbki czosnku, zetrzeć na drobnej tarce.
sól, pieprz
sos:
litr soku pomidorowego
szklanka wody
sól, pieprz, bazylia
1. Ryż przepłukać, zalać szklanką zimnej wody i gotować do momentu aż ziarna wchłoną płyn.
2. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić do smaku i formować kotlety.
3. Na patelni rozgrzać olej i lekko obsmażyć. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Połączyć składniki na sok i zalać gołąbki. Naczynie przykryć.
Zapiekać około godziny w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)