poniedziałek, 12 lutego 2018

chałka jaglano-kokosowa

Takie bezglutenowe cuda piecze moja córka. Chyba za chwilę będę musiała spakować swoje garnki i pójść na emeryturkę ;) Pyszny wypiek. Oczywiście jak to z bezglutenowymi wypiekami bywa najlepsze na świeżo. Zjadłyśmy z dżemem i kawką. Nie potrzeba niczego więcej.

Składniki:
420 g mąki jaglanej
3/4 szklanki mleczka kokosowego
30 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli himalajskiej
jajko
40 g płynnego wystudzonego oleju kokosowego
70 g ksylitolu

Kruszonka: małe jajko, 1 łyżka mleka, mąka kokosowa

1. Drożdże kruszyny, dodajemy łyżkę cukru, wodę i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.
2. Do miski wsypujemy suche składniki, zaczyn, mleczko kokosowe, olej i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Powinno być lekko wilgotne, jeśli za mocno się lepi można dosypać niewielką ilość mąki. 
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
4. Zrobić kruszonkę: wybić jajko, dodać łyżkę mleka i mąkę kokosową. Maki dajemy tyle, by miała konsystencję okruchów.
5. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec góra-dół przez około 40 minut.
Kiedy kruszonka się zrumieni, przykryć górę folią aluminiową i piec dalej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)