poniedziałek, 24 lipca 2017

gulasz z wołowiny z warzywami i kurkami

Gar pełen smaku i aromatu. Soczysta wołowina w towarzystwie warzyw i  kurek. Najlepiej smakuje z kaszą u mnie gryczana niepalona, może też być pęczak lub jęczmienna.

Składniki:
500 g wołowiny - pokroić w kostkę
3 marchewki - pokroić w plasterki
czerwona papryka - pokroić w dużą kostkę
cebula - posiekać w kostkę
3 ząbki czosnku - posiekać
mała cukinia - pokroić w półplasterki
150 g kurek - umyć i oczyścić
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
słodka papryka
oregano
2 łyżki oleju


Mięso umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w przyprawach, pomijając sól, ale nie żałuj słodkiej papryki. W garnku rozgrzej olej przesmaż na nim mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj grzyby, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pozostałe warzywa, podlej szklanką wody i dodaj pomidory. Całość duś pod przykryciem do miękkości mięsa około 1, 5 godziny.

Danie podawaj z kaszą. Posyp zieleniną np. natką pietruszki lub lubczyku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)