czwartek, 5 lipca 2018

drożdżówki bezglutenowe z borówkami - ekspresowe

Ciasto drożdżowe i ekspresowe przygotowanie? Czy to możliwe? Oczywiście! Skorzystałam z gotowej mieszanki do wypieku ciasta firmy Celiko. Skład tej mieszanki jest dobry, nie ma w niej niezrozumiałych nazw, nie jest długa. Polecam z czystym sumieniem. Poza tym jest tania. Porcja 200 g kosztuje około 3 zł . Wyszło mi 7 sztuk drożdżówek.

Składniki:
mieszanka do wypieku ciasta drożdżowego firmy Celiko
2 jajka
150 ml ciepłego mleka
łyżka masła

borówki 

Kruszonka:
2 łyżki mąki ryżowej
łyżka mąki ziemniacznej
2 łyżki cukru z wanilią
łyżka masła
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. 

Składniki na ciasto zmiksować. Wykładać ciasto łyżką na blachę, pozostawiając spore odstępy. Ułożyć borówki. Posypać kruszonką. Odstawić na koło 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 170 stopniach około 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)