sobota, 14 października 2017

tofurnik z polewą czekoladową

Mała porcja przyjemności zaspokoi duży apatyt na coś słodkiego i zdrowego. Tofrunik z polewą czekoladową, w 100% wegański, smaczny i łatwy w przygotowaniu poleca się na weekend, na co dzień i od święta.

Składniki:
250 g tofu naturalnego
2 łyżki syropu daktylowego
2/4 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki gęstego mleka kokosowego
2 łyżki karobu
garść borówek

1. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z syropem daktylowym.
2. Mąkę połączyć z cukrem, wymieszać z mlekiem i dodać do tofu.
3. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. 
4. Ciasto wyłożyć do małej tortownicy wyłożonej pergaminem, średnica maksymalnie 20 cm. Piec 20 min. w 180 stopniach.
5. Mleko kokosowe rozpuścić w garnuszku, dodać karob i energicznie mieszać, by powstał krem czekoladowy. Polać upieczone ciasto. Owoce ułożyć na wierzchu.

1 komentarz:

  1. Oj, póki co to staram się być na warzywkach, żeby zgubić trochę uzbieranego balastu. Jak już jednak znów zacznę robić słodkie, to poszukam natchnienia u Ciebie. Bo uwielbiam czekoladowy czy karobowy smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)