Mała porcja przyjemności zaspokoi duży apatyt na coś słodkiego i zdrowego. Tofrunik z polewą czekoladową, w 100% wegański, smaczny i łatwy w przygotowaniu poleca się na weekend, na co dzień i od święta.
Składniki:
250 g tofu naturalnego
2 łyżki syropu daktylowego
2/4 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki gęstego mleka kokosowego
2 łyżki karobu
garść borówek
1. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z syropem daktylowym.
2. Mąkę połączyć z cukrem, wymieszać z mlekiem i dodać do tofu.
3. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
4. Ciasto wyłożyć do małej tortownicy wyłożonej pergaminem, średnica maksymalnie 20 cm. Piec 20 min. w 180 stopniach.
5. Mleko kokosowe rozpuścić w garnuszku, dodać karob i energicznie mieszać, by powstał krem czekoladowy. Polać upieczone ciasto. Owoce ułożyć na wierzchu.
Oj, póki co to staram się być na warzywkach, żeby zgubić trochę uzbieranego balastu. Jak już jednak znów zacznę robić słodkie, to poszukam natchnienia u Ciebie. Bo uwielbiam czekoladowy czy karobowy smak! :)
OdpowiedzUsuń