piątek, 29 września 2017

brownie-jagielnik

Ciasto bez mąki pszennej i margaryny. Spód brownie z dyni, bananów i kakao, nasączony kawą i kremowa kokosowo-cytrynowa góra. Koleżanka w pracy myślała, że poczęstowałam ją sernikiem. 

Składniki:
250 g ugotowanej dyni
2 banany
70 g maki kukurydzianej
30 g mąki kokosowej
2 łyżki kakao (lub karobu)
jajko
2 łyżki oleju kokosowego
płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml kawy espresso

Składniki (oprócz kawy) zblendować na gładką masę. Jeśli dynia była zbita i ciasto jest bardzo gęste dodać kilka łyżek wody.
Foremkę do tarty posmarować olejem kokosowym, wylać masę i piec około 35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu nasączyć kawą.

Krem:
150 g kaszy jaglanej
30 g odżywki białkowej
gęsta część mleczka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
1,5 łyżeczki agaru
sok z połowy cytryny
* 2 kostki gorzkiej czekolady do posypania ciasta

Kaszę kilkakrotnie wypłukać i ugotować w proporcji 1:2 (jedna porcja kaszy, dwie wody). Agar rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na spód brownie i zetrzeć 2 kostki gorzkiej czekolady. Całość schłodzić w lodówce. Najlepiej na całą noc. 
* Przepis podpatrzony na instagramie u fit.kuba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)