piątek, 27 października 2017

pizza na serowym, bezglutenowym spodzie

Pizza na chrupiącym spodzie serowym, dodatkowo bezglutenowa. Ulubiona mojej córki. Przepis jest na dwa spody o średnicy talerza do drugiego dania. Jak na fast food przystało spód kaloryczny serowy, więc nie trzeba dodawać sera na wierzch pizzy. Nie podaję czym obłożyć pizzę, wykorzystaj swoje ulubione dodatki. 

Składniki:
160 g twardego sera koziego
100 g mąki z tapioki
60 g mąki sorgo lub gryczanej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem. Może się trochę kruszyć, ale składniki ładnie się zwiążą podczas pieczenia. Uformuj okrąg lub prostokąt, dolep brzegi.
Spód posmarować sosem pomidorowy, ułożyć ulubione składniki np. grillowaną cukinię, pieczarki, szynkę, brokuły.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach. 
Podawać z ulubionymi dodatkami: z pesto pietruszkowym, sosem czosnkowym, rukolą itp. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)