piątek, 16 grudnia 2016

leśny mech

W tym cieście niezmiennie zachwyca mnie zielony kolor, soczysta czerwień ziaren granatu, prostota wykonania i efekt końcowy. Pasuje na każdą okazję i porę roku. Nawet na Boże Narodzenie.
Zajadają wszyscy nawet zagorzali przeciwnicy szpinaku. 

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
450 g mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 śmietany 30% (każda po 200 g)
2 śmiatanfiksy
250 g serka mascarpone
sok z jednej cytryny

1 owoc granatu

1. Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć na sicie.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodawać po jednym żółtku.
3. Ubijając dolewać cienkim strumieniem olej.
4. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem szpinak.
5. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.

Ciasto wystudzić. Ściąć wierzch i pokruszyć.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i śmietan fiksem. Pamiętać o dodaniu o soku z cytryny.
Blat ciasta posmarować masą śmietanową, wierzch posypać okruchami ciasta, udekorować ziarenkami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)