sobota, 27 maja 2017

naleśniki z serem i sosem wiśniowym

Na świeże wiśnie jeszcze trzeba troszkę poczekać, ale mam jeszcze zapasy w słoiku, które postanowiłam wykorzystać do naleśników z serkiem śmietankowym. Wyszło pysznie!

Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
około 2 szklanek wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1-2 łyżki oleju

Składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut.
Smażyć na dobrej teflonowej patelni. Nie trzeba dawać oleju na patelnię, ponieważ jest już w cieście.

Nadzienie śmietankowe:
500 g serka twarogowego śmietankowego typu "pacynka"
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
cukier puder według upodobań

Całość  połączyć. Gotową masą posmarować naleśniki, złożyć je w trójkąty. Zrumienić z obu stron na patelni lekko posmarowanej olejem. 

Sos wiśniowy:
słoik wiśni kompotowych lub szklanka świeżych wydrylowanych
125  ml soku z wiśni
125 ml wody
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Sok wiśniowy połączyć z wodą. Odmierzyć 5-6 łyżek i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozcieńczony sok zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i mieszając ponownie zagotować, dodać wiśnie ze słoika. Doprawić do smaku cukrem. Polać naleśniki.

Jeśli mamy świeże wiśnie zalewany je wodą i na małym ogniu gotujemy aż puszczą sok. Potem postępujemy jak wyżej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)