Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
około 2 szklanek wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1-2 łyżki oleju
Składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut.
Smażyć na dobrej teflonowej patelni. Nie trzeba dawać oleju na patelnię, ponieważ jest już w cieście.
Nadzienie śmietankowe:
500 g serka twarogowego śmietankowego typu "pacynka"
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
cukier puder według upodobań
Całość połączyć. Gotową masą posmarować naleśniki, złożyć je w trójkąty. Zrumienić z obu stron na patelni lekko posmarowanej olejem.
Sos wiśniowy:
słoik wiśni kompotowych lub szklanka świeżych wydrylowanych
125 ml soku z wiśni
125 ml wody
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Sok wiśniowy połączyć z wodą. Odmierzyć 5-6 łyżek i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozcieńczony sok zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i mieszając ponownie zagotować, dodać wiśnie ze słoika. Doprawić do smaku cukrem. Polać naleśniki.
Jeśli mamy świeże wiśnie zalewany je wodą i na małym ogniu gotujemy aż puszczą sok. Potem postępujemy jak wyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)