piątek, 6 lipca 2018

krewetki z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Szybkie i niezwykle pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Prostota w doborze składników podkreśla smak krewetek. W tym daniu całą robotę robią czosnek, suszone pomidory, natka pietruszki i masło.
U mnie podane z makaronem ryżowym, który swój kolor i fajny smak zawdzięcza dodatkowi zielonej herbaty. Kupiłam z markecie. Zachęcam do spróbowania.

Składniki na 3 porcje:
600 g krewetek (u mnie argentyńskie, mrożone surowe)
5 ząbków czosnku
100 masła
suszone pomidory w zalewie
pół pęczka makaronu ryżowego
sól, pieprz

paczka makaronu ryżowego - przygotować według przepisu na opakowaniu

Krewetki opłukać pod bieżąca woda do rozmrożenia. Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów przesmażyć posiekany czosnek i pokrojone suszone pomidory, smażyć 2-3 minuty. Wrzucić krewetki i masło, dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać posiekana natkę i makaron. Całość wymieszać i wyłożyć na talerze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)