Składniki:
3 białka
płaska łyżka mąki (u mnie gryczana)
10 szt zielonych szparagów
pół cukinii
sól, ulubione suszone zioła
oliwa z oliwek
sok z cytryny
1. Odciąć końcówki szparagów, umyć. Cukinię pokroić wzdłuż na długie około centymetrowe słupki.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, oprószyć solą i ziołami. Smażyć około 4-5 minut.
3. W tym czasie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać łyżkę mąki, wymieszać.
4. Warzywa zdjąć z patelni. Na patelnię wlać białka i przykryć pokrywką. Po chwili białka zaczną się ścinać, silikonową łopatką podważyć brzegi, kiedy omlet odchodzi od patelni przewrócić na drugą stronę i wyłączyć palnik. Zostawić na około minutę.
5. Omlet wyłożyć na talerz, na połowie ułożyć warzywa, drugą połową przykryć, skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
O, coś się zadziało, po długiej przerwie.
OdpowiedzUsuńBędzie się działo :) Zapraszam do odwiedzin i smakowania :)
OdpowiedzUsuń