niedziela, 17 maja 2020

biały omlet z zielonymi warzywami

Pyszna propozycja na śniadanie lub obiad z wykorzystaniem białek. Białka zostają, kiedy wykorzystujesz tylko żółtka do pieczenia ciasta lub robisz odżywczą maseczkę na włosy. Z białek można zrobić słodką bezę, kokosanki lub tak jak ja wykorzystać je do przygotowania omletu. Białka można też mrozić i wykorzystać później. Oczywiście dodatek do omletu może być z innych warzyw.


Składniki:
3 białka
płaska łyżka mąki (u mnie gryczana)
10 szt zielonych szparagów
pół cukinii
sól, ulubione suszone zioła
oliwa z oliwek 
sok z cytryny


1. Odciąć końcówki szparagów, umyć. Cukinię pokroić wzdłuż na długie około centymetrowe słupki.  
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, oprószyć solą i ziołami. Smażyć około 4-5 minut. 
3. W tym czasie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać łyżkę mąki, wymieszać. 
4. Warzywa zdjąć z patelni. Na patelnię wlać białka i przykryć pokrywką. Po chwili białka zaczną się ścinać, silikonową łopatką podważyć brzegi, kiedy omlet odchodzi od patelni przewrócić na drugą stronę i wyłączyć palnik. Zostawić na około minutę. 
5. Omlet wyłożyć na talerz, na połowie ułożyć warzywa, drugą połową przykryć, skropić sokiem z cytryny. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, coś się zadziało, po długiej przerwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie się działo :) Zapraszam do odwiedzin i smakowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)