środa, 9 stycznia 2019

burgery z buraka

Zaryzykuję stwierdzenie, że burgery z buraka z mnóstwem pysznych przypraw, chrupiącym słonecznikiem i sezamem są dużo smaczniejsze i zdrowsze od burgerów mięsnych. Można jeść je na różne sposoby. Świetnie smakują z surówką colesław położoną z boku na talerzu lub podane w bułce. Można przygotować roszponkę z zielonym ogórkiem, awokado i szczypiorem. To jak je podacie zależy od Was. 


Składniki:
3 buraki - zetrzeć na tarce u dużych oczkach
czerwona cebula - posiekać
3 ząbki czosnku - posiekać
mała filiżanka kaszy jaglanej - ugotować*
5 łyżek słonecznika - uprażyć na suchej patelni
4 łyżki sezamu - uprażyć na suchej patelni
około 1/2 szklanki płatków owsianych

Przyprawy: łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
łyżeczka czarnuszki
dwie łyżki sosu sojowego
1/4 gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka octu jabłkowego

olej

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem i burakami, lekko posolić.
Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Formować burgery i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
Wierzch za pomocą pędzelka posmarować niewielką ilością oleju.
Piec przez 30 minut.

*Moja filiżanka ma 175 ml, a kaszę lubię dodawać jeszcze ciepłą, wtedy burgery lepiej się formują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)