czwartek, 24 listopada 2016

jabłkowe góry

Prosty przepis na szybki i pyszny deser z jabłkami. Bez jajek. Bez ceregieli. Smaczny na ciepło i zimno. Z lodami i bez lodów. W środku tygodnia i od święta.
W rodzinnym gronie i na imprezie. 





Składniki:
2 czubate szklanki mąki + do podsypania
margaryna Kasia
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
8 jabłek polecam szarą renetę
cynamon

Polewa:
szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jeden blat ciasta, ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 40 minut w 180 stopniach. 


Składniki na polewę połączyć na jednolitą masę i polać gorące ciasto.

Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Poczytałam sobie trochę Twoich przepisów i zgłodniałam, a dopiero co obiad jadłam. Idę zrobić kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy najlepiej czytać z pełnym żołądkiem albo kiedy nie wiadomo co zjeść i szuka się inspiracji ;) A swoją drogą cieszy mnie ten komentarz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)