W rodzinnym gronie i na imprezie.
Składniki:
2 czubate szklanki mąki + do podsypania
margaryna Kasia
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
8 jabłek polecam szarą renetę
cynamon
Polewa:
szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jeden blat ciasta, ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Składniki na polewę połączyć na jednolitą masę i polać gorące ciasto.
Smacznego.
Poczytałam sobie trochę Twoich przepisów i zgłodniałam, a dopiero co obiad jadłam. Idę zrobić kolację :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy najlepiej czytać z pełnym żołądkiem albo kiedy nie wiadomo co zjeść i szuka się inspiracji ;) A swoją drogą cieszy mnie ten komentarz :)
OdpowiedzUsuń