niedziela, 21 maja 2017

drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Tego ciasta drożdżowego nie należy się obawiać. Zawsze wychodzi i nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić w odpowiedniej kolejności do wysokiej miski i zapomnieć o nich na około 3 godziny. Prawda, że proste? U mnie drożdżowe z rabarbarem, którego nie żałuję. Wykładam kilogram tego warzywa, kroję na kawałki, nie obieram.


Składniki:
100 g drożdży
3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz słodsze to szklanka)
4 jajka w temperaturze pokojowej
szklanka oleju
3/4 szklanki letniego mleka
4,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szklanki mąki (może być krupczatka)
1/3 szklanki cukru
Wszystkie składniki połączyć, masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem.


Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, wylać roztrzepane jajka, zalać olejem, potem letnim mlekiem, na koniec dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny. Jeśli jest ciepło ciasto trzymam krócej pod przykryciem, drożdże zaczynają szybko pracować. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić sylikonową łyżką. Formę wyłożyć pergaminem, ciasto równomiernie wyłożyć na blasze, ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)