sobota, 2 marca 2019

wegańskie burgery z pieczarką

Dobrze przygotowane dania wegańskie smakują tak wybornie, że wcale nie zauważasz braku mięsa. Roślinny jadłospis byłby niezwykle ubogi bez bloga jadłonomia, skąd pochodzi pomysł na te obłędne burgery. Koniecznie musisz spróbować.

Składniki:
4 bardzo duże pieczarki
4 bułki (rodzaj według upodobań)
cebula lub dwie żółte lub czerwone
coś zielonego np. rukola, posiekana kapusta pekińska, świeży szpinak baby
4-5 łyżek sosu sojowego

Sos:
puszka ciecierzycy
5 łyżek oleju
łyżka sosu sezamowego
3 łyżki zimnej wody
łyżeczka wasabi
łyżka soku z cytryny

Ciecierzycę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. W razie konieczności doprawić do smaku.

Kapelusze pieczarek ponacinać u góry. Za pomocą pędzelka wysmarować je sosem sojowym i odłożyć do lodówki na około 30 minut. 
Cebulę, pokroić w krążki, skropić oliwą 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć pieczarki i cebulę piec 10 minut na najwyższej półce.
Bułki przekroić, można posmarować oliwą, piec jeszcze pięć minut.
Wyciągnąć z piekarnika. Bułki posmarować pastą z ciecierzycy, ułożyć pieczarkę, cebulę i rukolę. Złożyć. Zajadać póki ciepłe, chociaż na zimno też się nadadzą. 

Te burgery można też przygotować na grillu. Wszystkie czynności, które wykonujemy za pomocą piekarnika zrobić na grillu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)