poniedziałek, 8 października 2018

pierogi z oscypkiem i żurawiną

Kto nie lubi pierogów? A kto lubi próbować nowe smaki? A kto w górach prosi o grillowanego oscypka z żurawiną? Ja sobie nie odmawiam. Górskie klimaty zamknięte w pierogu. Takie cuda to ja lubię :)

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj.
Sprawdzone i pyszne ciasto.

Farsz:
około 800 g ugotowanych ziemniaków
250 g oscypka
200 g białego twarogu
150 -200 g konfitury z żurawiny
sól
pieprz

1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
2. Twaróg przeciśnij przez praskę.
3. Oscypek zetrzyj na tarce.
4. Wszystkie składniki połącz za pomocą widelca.

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj szklanką okręgi. Pośrodku każdego umieść małą łyżeczkę farszu, ale nie skąp. uważaj tylko, żeby farsz nie był w miejscu zlepienia ciasta. Zlep brzegi pieroga. Gotowe pierogi układaj na blacie podsypanym mąką.
W garnku zagotuj wodę, posól. Partiami wrzucaj pierogi, nie za dużo. Tak, żeby mogły swobodnie wypłynąć. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Podawaj z roztopionym masłem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)