niedziela, 9 czerwca 2019

ciasto czekoladowe z cukinii bez dosładzania

Przepisem podzieliła się ze mną siostra. Troszkę go zmodyfikowałam i polecam do wypróbowania. Coś czuję, że nie skończy się na jednorazowym pieczeniu, do tego przepisu wraca się z przyjemnością. Cukinia w ogóle nie jest wyczuwalna, dzięki niej ciasto jest wilgotne. Cukier w tym cieście jest w bananach i daktylach, nie potrzeba dosładzania.

Składniki:
250 g startej cukinii
1 szklanka mąki owsianej
3  łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
100 g daktyli (wcześniej zalać je gorącą wodą i odstawić na 20 minut)
2 łyżki masła orzechowego
3 jajka


1. Suche składniki połączyć i przesiać do miski.
2. Odsączone daktyle, obrane banany, masło orzechowe i jajka zmiksować na jednolitą masę.
3. Do suchych składników dodać cukinię i masę jajeczną. Całość wymieszać.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Piec w 180 stopniach około 35 minut. 

* Do ciasta można dodawać przyprawy według własnego upodobania np. cynamon, kardamon, przyprawę chilli w proszku, przyprawę piernikową, rodzynki... Wszystko zależy od własnych  preferencji smakowych. Powodzenia w eksperymentowaniu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)