niedziela, 16 czerwca 2019

sernik na zimno z mascarpone

Niezwykle pyszny, delikatny i kremowy sernik z sezonowymi owocami i galaretką. Pięknie się prezentuje, dopóki się go nie pokroi na kawałki, wtedy znika ekspresowo. 

Składniki:
500 g serka śmietankowego typu pacynka, philadelfia
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny

paczka biszkoptów
pół filiżanki wody z cytryną i odrobiną cukru

2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
sezonowe owoce

1. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wyłożyć go biszkoptami i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
2. Galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody. Ostudzić.
2. Żelatynę zalać zimną wodą, kiedy napęcznieje dolać trochę wrzątku i wymieszać do rozpuszczenia.
3. Zmiksować na gładką masę ser śmietankowy z mascarpone i cukrem pudrem.
4. W osobnej misce ubić śmietanę.
5. Do masy serowej dodawać stopniowo żelatynę, zmiksować.  Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. 
6. Masę wylać na biszkopty, ułożyć owoce, schłodzić.
7. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić, aż galaretka całkiem zastygnie.

2 komentarze:

  1. Och co za dzieło! Podawaj, chętnie skosztuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki serkowi mascarpone ten sernik na zimno jest niezwykle kremowy i pyszny. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)