Niezwykle pyszny, delikatny i kremowy sernik z sezonowymi owocami i galaretką. Pięknie się prezentuje, dopóki się go nie pokroi na kawałki, wtedy znika ekspresowo.
Składniki:
500 g serka śmietankowego typu pacynka, philadelfia
250 g mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
paczka biszkoptów
pół filiżanki wody z cytryną i odrobiną cukru
2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
sezonowe owoce
1. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wyłożyć go biszkoptami i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
2. Galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody. Ostudzić.
2. Żelatynę zalać zimną wodą, kiedy napęcznieje dolać trochę wrzątku i wymieszać do rozpuszczenia.
3. Zmiksować na gładką masę ser śmietankowy z mascarpone i cukrem pudrem.
4. W osobnej misce ubić śmietanę.
5. Do masy serowej dodawać stopniowo żelatynę, zmiksować. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
6. Masę wylać na biszkopty, ułożyć owoce, schłodzić.
7. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić, aż galaretka całkiem zastygnie.
Och co za dzieło! Podawaj, chętnie skosztuję. :)
OdpowiedzUsuńDzięki serkowi mascarpone ten sernik na zimno jest niezwykle kremowy i pyszny. Zapraszam :)
OdpowiedzUsuń