1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
szklanka cukru
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany - w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki przypraw do piernika
250 g masła lub margaryny
400 g miodu
opcjonalnie jeśli chcemy mieć ciemniejsze pierniki 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Miód podgrzać z przyprawami, dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. odstawić, by ostygło.
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić do podwojenia objętości.
W dużej misce wymiesza mąkę z kakao.
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
Ubite jajka wlewać do maki i delikatnie mieszać, wlać miód i dalej mieszać.
Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Ciasto przykryć np. folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę, by zgęstniało.
Blat podsypywać mąką, ciasto rozwałkować nie za cienko, najsmaczniejsze są grubsze i wykrawać pierniczki. Mocna podsypywać mąką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać w pewnej odległości od siebie. Piec około 8-12 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)