wtorek, 28 marca 2017

pasta z wątróbki ze słonecznikiem

U nas w domu ostatnio królują dania zawierające znaczne ilości żelaza. Warto pamiętać, że to pochodzenia zwierzęcego tzw. żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne od tego, które pochodzi z roślin tzw. żelaza niehemowego. Warto włączyć produkty z dużą zawartością witaminy C, ponieważ ułatwia ona przyswajanie żelaza. 
Mówiąc: STOP ANEMII proponuję pasztet z wątróbki drobiowej ze sporą ilością prażonego słonecznika i natki pietruszki. Paście ciemny wygląd nadają ziarna słonecznika, one też są przyjemne w smaku. Daj się mile zaskoczyć.
  
Składniki:
 350 g wątróbki drobiowej
60 g cebuli (jedna mała)
3 ząbki czosnku
110 g pestek słonecznika
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
pęczek natki pietruszki
łyżka soku z cytryny

1. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Przełóż je do miseczki i zalej ciepłą wodą. Odstaw na min. 2 godziny, ziarna wchłoną wodę. Można je odstawić na całą noc.
2. Wątróbkę umyj i oczyść. 
3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć wątróbkę, kiedy się zetnie przełóż na drugą stronę, dodaj czosnek i cebulę. Duś pod przykryciem 10 minut. W razie konieczności podlej odrobiną wody.
5. Do malaksera przełóż zawartość z patelni, ziarna słonecznika, sól, pieprz, sok z cytryny i zmiksuj.
6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku jeśli to konieczne. 
Podawaj na razowo-żytnim chlebie z kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)