Składniki na brownie:
150 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
2 jajka
120 g jogurtu naturalnego
50 g płynnego oleju kokosowego
70 g namoczonych w gorącej wodzie daktyli
3 łyżki słodzidła np. cukru brzozowego
50 g ciemnego kakao
Masa serowa:
2 opakowania serka mascarpone (razem 500 g)
270 g masła orzechowego (bez soli i cukru, użyłam z Primaviki)
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml dowolnego mleka
1. Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować z proporcji 1;2.
Do ciepłej kaszy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta to możesz na tym etapie dosłodzić masę. U mnie wszystkim odpowiadało to, że jest mniej słodkie. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym (można spód wyłożyć papierem), wylać masę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
2. Serek mascaropne przełożyć do miski i przez chwilę miksować. Dodać masło orzechowe i zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na wystudzone brownie. Schłodzić w lodówce.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko, wymieszać. Wylać na ciasto. Można udekorować orzechami.
Przepis odrobinę zmodyfikowałam i ukradłam od Mr Fit-Trenera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)