sobota, 11 lutego 2017

bułki na hamburgery

Po raz pierwszy, ale nie ostatni, upiekłam bułki na hamburgery. Wyszły rewelacyjne! O tych sklepowych nawet nie ma co mówić. Jeśli już były bułki kupne to jakieś dobre żytnie czy z ziarnami. Rodzinka chciała koniecznie z mąki pszennej, zostałam przegłosowana, więc takie upiekłam, ale następnym razem zamieniłabym mąkę pszenną na orkiszową. Warto piec samemu bułki na hamburgery, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wychodzi osiem sporych bułek.



Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
2/3 szklanki mleka w proszku*
3 łyżki rozpuszczonego przestudzonego masła
3 łyżeczki cukru
opakowanie suchych drożdży lub 12 g świeżych
2 jajka 
3,5-4 szklanki mąki
płaska łyżeczka soli


Do posmarowania:
żółtko
2 łyżki mleka
sezam 

1. Do ciepłej wody dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. 
2. Do płynu dodajemy masło, cukier i drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
3. Do miski wsypujemy 3,5 szklanki mąki, wlewamy płyn, rozkłócone jajka oraz sól i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy mąką. Wyrabiamy ciasto, powinno odchodzić od rąk, być gładki elastyczne, ale nie twarde. 
4. Miskę lekko podsypujemy mąką, wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę aż podwoi objętość. 
5. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na osiem równych części. Uformować bułki, brzegi zawinąć do środka. Bułki spłaszczyć dłonią. Ułożyć na blasze i zostawić, by wyrosły - około 15-20 minut.
6. Kiedy bułki wyrosną posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obsypać sezamem.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, funkcja: góra-dół przez 15 minut.
Przekroić, kiedy bułki ostygną.

*Rada: 
Zamiast rozrabiać w wodzie mleko w proszku można dodać szklankę ciepłego mleka pełnotłustego.


Przepis pochodzi z bloga http://przepisnachleb.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)