poniedziałek, 28 maja 2018

omlet biszkoptowy z musem rabarbarowo-truskawkowym

Omlet bajka! Niezwykle puszysty, biszkoptowy. Śniadanie na słodko, żeby w ciągu dnia zminimalizować ciągątki do słodkiego.

Składniki:
3 jajka wiejskie
łyżeczka ksylitolu (lub inne słodzidło np. miód)
łyżka mąki owsianej (lub innej)
szczypta soli
olej kokosowy
łodyga rabarbaru
garść truskawek
opcjonalnie 1-2 łyżki ksylitolu

Zacząć od przygotowania musu. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, dodać umyte pokrojone w kawałki truskawki, ksylitol i przesmażyć aż owoce puszczą sok i trochę odparują.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką ksylitolu.
Dodać żółtka chwilę miksować, dodać mąkę i wymieszać.
Masę wlać na rozgrzaną patelnię (z olejem np. kokosowym). Kiedy omlet zetnie się z jednej strony, delikatnie podważyć brzegi i za pomocą drugiego talerza przewrócić na drugą stronę.
Wyłożyć na talerz, podawać z musem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)