wtorek, 29 maja 2018

slow burger

Tym razem burger w wersji bez sera, ale z surowymi, chrupiącymi warzywami. Bułki ze sklepu, ale nadal pysznie, kolorowo i ze smakiem. Najważniejsze to zadbać o jakość mięsa, indycze mam z fileta, mielone wołowe chude. 


Składniki:
300 g mięsa mielonego indyczego 
300 g mięsa mielonego wołowego
jajko
sól, pieprz
pół łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka ostrej pasty z papryki

burak pokrojony w cienkie plastry
cukinia pokrojona w cienkie plastry
krążki czerwonej cebuli
garść rukoli
posiekany szczypior
keczup lub musztarda
bułki według uznania np. grahamka, kukurydziana, bezglutenowa, pełnoziarnista

Mięso połączyć z jajkiem i przyprawami. Uformować kotlety, smażyć na suchej patelni grillowej.
Bułkę przekroić i zgrillować część wewnętrzną na patelni.
Spód bułki posmarować musztardą lub keczupem, ułożyć kotlet, plasterki buraka, cebuli i cukinii. Przykryć drugą częścią bułki. 
Burgera slow wyłożyć na rukolę i szczypior.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)