Naleśniki ryżowe to lekka propozycja na śniadanie lub deser. Doskonała ze świeżymi owocami.
Do przygotowania potrzebna jest mąka ryżowa i ziemniaczana. To wersja naleśników bezglutenowych. Łatwo się smażą i przewracają. Wykorzystując patelnię do naleśników, nie używam oleju.
Z podanej porcji wychodzi 7 naleśników, dla dwóch lub trzech osób.
Składniki:
120 g mąki ryżowej
dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
3 małe jajka lub 2 duże
240 ml wody (może być lekko gazowana)
szczypta soli
Sezonowe owoce.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Smażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię trzeba je przemieszać, ponieważ skrobia osiada na dnie.
U mnie podane z musem truskawkowym.
Garść truskawek zmiksowana z łyżką ksylitolu.
7 naleśników na 3 osoby??? To porcja dla mnie;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
M.
Siedem naleśników dla nas to 2-3 porcje :) Ale jak głód przyciśnie to mogą być na raz. Są pyszne. Polecam! Pozdrawiam
UsuńJesteś.... hurrraaa!!! Martwiłam się .... Czekam i pozdrawiam, Weronika z Vit.
OdpowiedzUsuńWeroniko, dziękuję Ci za ten "znaczek". Dużo się zadziało, ciężko bardzo... ale chyba chcę wrócić. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością... W.
OdpowiedzUsuń