niedziela, 27 maja 2018

naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe to lekka propozycja na śniadanie lub deser. Doskonała ze świeżymi owocami.
Do przygotowania potrzebna jest mąka ryżowa i ziemniaczana. To wersja naleśników bezglutenowych. Łatwo się smażą i przewracają.  Wykorzystując patelnię do naleśników, nie używam oleju.
Z podanej porcji wychodzi 7 naleśników, dla dwóch lub trzech osób.


Składniki:
120 g mąki ryżowej
dwie czubate  łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
3 małe jajka lub 2 duże
240 ml wody (może być lekko gazowana)
szczypta soli

Sezonowe owoce.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Smażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię trzeba je przemieszać, ponieważ skrobia osiada na dnie. 

U mnie podane z musem truskawkowym. 
Garść truskawek zmiksowana z łyżką ksylitolu.


5 komentarzy:

  1. 7 naleśników na 3 osoby??? To porcja dla mnie;)
    Wyglądają pysznie!
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siedem naleśników dla nas to 2-3 porcje :) Ale jak głód przyciśnie to mogą być na raz. Są pyszne. Polecam! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jesteś.... hurrraaa!!! Martwiłam się .... Czekam i pozdrawiam, Weronika z Vit.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko, dziękuję Ci za ten "znaczek". Dużo się zadziało, ciężko bardzo... ale chyba chcę wrócić. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam z niecierpliwością... W.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)