niedziela, 18 listopada 2018

bezgutenowe rogale

Moje pierwsze rogale bezglutenowe. Nie takie straszne jak mi się wydawało, ale żeby były perfekcyjne potrzeba wprawy i wyczucia, co też zamierzam ćwiczyć na przepisie, którym się dzielę na bziku.

składniki:
300 g mieszanki mąki bezglutenowej do wypieków drożdżowych
30 g drożdży
50 ml mleka 
60 g masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
mąka ryżowa do podsypania blatu
domowe powidła śliwkowe
jajko do posmarowania rogali

Jak przystało na ciasto drożdżowe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, by zaczyn zaczął pracować, około 15 minut.
Na blacie wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostałą część cukru, masło, rozkłócone jajka, zaczyn i wyrobić ciasto. 
Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Część ciasta wyłożyć na blat oprószony mąką ryżową, wyrobić i rozwałkować. Do rozwałkowanego ciasta przykładam talerz i za pomocą noża odrysowuję okrąg, następnie dzielę go na trójkąty. Po zewnętrznej części nakładać niewielką ilość powideł i zawijać do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować jajkiem. Piec około 15 minut w 180 stopniach C

Mąka, której używam już od jakiegoś czasu do słodkich wypieków

1 komentarz:

  1. Spróbowałam! Wyszły super. Jedna wada, że szybko znikają :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)