piątek, 16 listopada 2018

kopytka jaglano-dyniowe

Pyszne kopytka z kaszy jaglanej i dyni polecają się  jako danie obiadowe. Dodatki według własnych upodobań. U mnie z duszonym kurczakiem i warzywami na parze.


Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki musu z dyni (dynię ugotować lub upiec i zmiksować)
około 5 łyżek mąki ryżowej*
około 3 łyżek mąki ziemniaczanej*
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kaszę jaglaną zmiksować z razem z dynią, ale niezbyt długo. Dodać mąki, przyprawy i wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę lepiące, ale podsypuję na blat odrobinę mąki ryżowej i formułuję wałek. Ostrym nożem pokroić po skosie. Wrzucać do gorącej osolonej wody. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

 * mąki bezglutenowe można zastąpić zwykłą pszenną lub orkiszową, wtedy wystarczy ok. 5 łyżek. Można też dodać jajko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)