Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki musu z dyni (dynię ugotować lub upiec i zmiksować)
około 5 łyżek mąki ryżowej*
około 3 łyżek mąki ziemniaczanej*
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaszę jaglaną zmiksować z razem z dynią, ale niezbyt długo. Dodać mąki, przyprawy i wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę lepiące, ale podsypuję na blat odrobinę mąki ryżowej i formułuję wałek. Ostrym nożem pokroić po skosie. Wrzucać do gorącej osolonej wody. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
* mąki bezglutenowe można zastąpić zwykłą pszenną lub orkiszową, wtedy wystarczy ok. 5 łyżek. Można też dodać jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)