niedziela, 11 listopada 2018

rolada biszkoptowa z jabłkiem

Szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami w formie rolady. Przepis podpatrzony w internecie. U mnie w wersji bezglutenowej, ale spokojnie i bez obaw zrób na bazie mąki pszennej, jeśli nie musisz  być na specjalnej diecie. 

Składniki:
5 jabłek szara reneta
5 jaj
1/2 szklanki cukru (u mnie erytrol)
5 łyżek mąki (u mnie 2 łyżki kukurydzianej, 2 łyżki ryżowej, 1 łyżka ziemniaczanej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wyłóż na blasze.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
4. Żółtka oddziel od białek.
5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
6. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. 
7. Wymieszaj suche składniki i przesiej do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
8. Masę wylej na jabłka. Piecz ok. 20-25 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim odparowaniu odwróć ciasto jabłkami do gory i zwiń roladę.
10. Owiń ją w bawełnianą ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)