Przepyszny krem z dyni i batatów. Idealna zupa kiedy za oknem jesień spowija nasze uliczki, parki, kiedy niebo zasłaniają ciemne, ciężkie chmury i leje deszcz. Masz ochotę otulić się kocem, zjeść coś rozgrzewającego. W taki dzień gotowałam ten krem, zaspokoił wszystkie moje kulinarne potrzeby. Nie będę czekać, aż znowu będzie padać, wkrótce znowu zrobię te pyszności, bo lubię smacznie zjeść :)
Składniki:
600 g dyni piżmowej
600 g batatów
cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 cm imbiru
spora szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki kurkumy
spora szczypta pieprzu
sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
około 1,5 l wrzątku lub bulionu warzywnego
100 g fety
1. Dynię i batata obrać ze skórki, z dyni usunąć pestki. Warzywa pokroić w sporą kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
3. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, kurkumę i przesmażyć aż cebula się zeszkli.
4. Dodać batata, dynię, imbir smażyć około 5 minut.
5. Całość zalać gorącą wodą lub bulionem i gotować do miękkości około 15-20 minut. Posolić.
6. Całość zmiksować i doprawić do smaku.
Krem powinien mieć wyrazisty smak. Można dodać imbir w proszku, trochę chili.
Podawać z pokruszoną fetą.
Opcjonalnie: zupę można wzbogacić słodką śmietanką 30 % lub mleczkiem kokosowym. Można posypać prażonymi ziarnami dyni, natką pietruszki lub rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)