Składniki:
480 g czerwonej fasoli
2 łyżki oleju
mała cebula
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub babki płesznik + 6 łyżek ciepłej wody (namoczyć przez 5 minut)
2 łyżki musztardy francuskiej
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
1 szklanka marchwi startej na tarce
3/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2/3 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych do obtoczenia kotletów
1. Fasolę zmiksować za pomocą blendera, ale niezbyt starannie, można dodać odrobinę wody, w której się gotowała.
2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem.
3. Do masy fasolowej dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę.
4. Formować kolety, dobrze jest zwilżyć dłonie wodą lub olejem.
5. Kotlety obtaczać w mące owsianej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Można je przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku lub mrozić.
* Przepis od Magdaleny Pieńkos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)