niedziela, 3 listopada 2019

kotlety fasolowo-marchewkowe

Coraz częściej wybieram dania bez mięsa, uczę się łączyć różne smaki i produkty. Powstają pełnowartościowe posiłki, w których nie brakuje mi białka zwierzęcego, po których mam lepsze samopoczucie i pełne zadowolenie. Kuchnia roślinna jest nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać.  Kotlety można podawać z surówką lub przygotować z nich pyszne burgery. Fasolę najlepiej moczyć przez całą noc, a później ugotować do miękkości. 

Składniki:
480 g czerwonej fasoli
2 łyżki oleju 
mała cebula
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub babki płesznik + 6 łyżek ciepłej wody (namoczyć przez 5 minut)
2 łyżki musztardy francuskiej
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika
1 szklanka marchwi startej na tarce
3/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2/3 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych do obtoczenia kotletów

1. Fasolę zmiksować za pomocą blendera, ale niezbyt starannie, można dodać odrobinę wody, w której się gotowała.
2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem.
3. Do masy fasolowej dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę.
4. Formować kolety, dobrze jest zwilżyć dłonie wodą lub olejem. 
5. Kotlety obtaczać w mące owsianej i  smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Można je przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku lub mrozić. 

* Przepis od Magdaleny Pieńkos. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)