Jak ja kocham sałatki! Miseczka pełna warzyw z dodatkiem podprażonych ziaren, orzechów.
Jest banalne prosta, robotę robi tutaj sos tahini (z pasty sezamowej). Zielone szparagi są moimi ulubionymi, nie obieram ich. Obcinam końcówkę i myję.
Składniki na jedną porcję - możesz dowolnie zmienić ilość
300 g szparagów
garść sałaty lub świeżego szpinaku
2 ogórki
kilka rzodkiewek
garstka orzechów i łyżeczka ziaren sezamu
sól, łyżka oliwy
Sos:
łyżka pasty sezamowej
2 łyżki ciepłej wody
sok z cytryny
starty ząbek czosnku
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć
1. Jeśli używać zielonych szparagów, odetnij tylko końcówkę. Jeśli używasz białych obierz je.
Szparagi
posmaruj olejem i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem
około 5-7 minut. Co jakiś czas potrząsam patelnią, by przewrócić je na
drugą stronę, w trakcie tego procesu oprószam je solą. Szparagi powinny być chrupiące.Po zdjęciu z patelni pokrój je w kawałki.
2. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na głębokim talerzu.
3. Ogórki obrać i pokroić w plasterki.
4. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
5. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni razem z sezamem. Pilnuj, żeby nie spalić ziaren.
Na sałacie ułóż warzywa, polej sosem.
Chętnie bym zjadła, a bez pasty sezamowej może być? J.
OdpowiedzUsuńMoże być bez sosu sezamowego. Zamiast tego proponuję dresing z oliwy, soku z cytryny z dodatkiem przypraw.
OdpowiedzUsuń