Zawsze ilekroć zabieram się za pieczenie rogali, pojawia się myśl, żeby spróbować nowego przepisu na ciasto. Czasami szukam i testuję, ale jednak zawsze wracam do sprawdzonego. Mój ulubiony, sprawdzony, niewymagający i zawsze wychodzący przepis na obłędnie pyszne rogale. Nawet się nie zastanawiaj. U mnie z czereśniami i białą czekoladą, ale możesz nadziać je według uznania. Te wypieki mają jeszcze jedną zaletę - świetnie się mrożą. Jeśli chcesz je zamrozić i mieć na czarną godzinę, to zrób to przed spróbowaniem.
Składniki:
1 kg mąki10 dag drożdży
2 jajka
kostka smalcu
kostka margaryny (można dać 2 margaryny rezygnując ze smalcu)
1 mała kwaśna śmietana
szczypta soli
2 łyżki cukru do ciasta
2 łyżki cukru do drożdży
Nadzienie:
800 g wydrylowanych czereśni
2 białe czekolady
1. Margarynę i smalec posiekać z mąką.
2. Do śmietany wbić dwa jajka, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z tłuszczem, dodać dwie łyżki cukru i starannie wyrobić ciasto.
4. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
1. Margarynę i smalec posiekać z mąką.
2. Do śmietany wbić dwa jajka, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać.
3. Zaczyn wlać do mąki z tłuszczem, dodać dwie łyżki cukru i starannie wyrobić ciasto.
4. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
5. Ciasto rozwałkować w duży okrągły placek i podzielić na osiem trójkątów, na każdym z nich położyć kilka czereśni i pół kostki/kostkę czekolady.
6. Rogaliki można posmarować białkiem jajka, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem ale nie jest to konieczne.
7. Piec ok. 12 minut w 180 st. C, do zrumienienia.
6. Rogaliki można posmarować białkiem jajka, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem ale nie jest to konieczne.
7. Piec ok. 12 minut w 180 st. C, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)