Szybka i smaczna zupa kalafiorowa, bez czosnku i cebuli, bez żadnych ceregieli podczas gotowania. Raz dwa i będzie gotowa. Warto wiedzieć, że za swoje właściwości kalafior był doceniany już ok. 600 r. p.n.e. Należy on do produktów antynowotworowych. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i jod. Posiada witaminy z grupy B. Jedyną jego wadą może być nieprzyjemny zapach podczas gotowania, wynika on z uwalniania siarki. Poza tym jest niskokaloryczny i można go przyrządzać na wiele sposobów. Dziś króluje w zupie.
Składniki:
1/4 selera
mały korzeń pietruszki
2 marchewki
pół dużego kalafiora lub jeden mały
1 łyżeczka kurkumy
3/4 łyżeczki curry
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki
masło klarowane
wrzątek
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 duże łyżki masła, dodaj warzywa i przesmażaj mieszając od czasu do czasu. Dodaj kurkumę i curry, smaż około 2 minut. Dodaj pokrojony w mniejsze kawałki kalafior i całość zalej wrzątkiem. Gotuj około 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)