Awokado jest owocem wysokokalorycznym, ale dzięki zawartości kwasu oleinowego wpływa na obniżenie cholesterolu, a potas w nim zawarty reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawiera sporo witaminy C, E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera luteinę i zeaksantynę, które odpowiadają za dobry wzrok. Awokado to samo zdrowie, warto uwzględnić je w swojej diecie. Dziś przygotowałam z niego chłodnik, polecam!
Składniki:
dojrzałe awokado
ząbek czosnku
kilka posiekanych gałązek koperku
2 ogórki gruntowe
szczypior
sok z limonki lub cytryny
pół szklanki mleczka kokosowego*
pół szklanki wody
sól, pieprz
W naczyniu umieszczamy: obrane awokado, sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, koper, mleczko kokosowe i wodę, obranego ze skórki i pokrojonego jednego ogórka. Całość blendujemy. Poprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy pokrojonym ogórkiem i szczypiorkiem.
* mleczko kokosowe i wodę możesz zamienić na: kubek jogurtu naturalnego, lub 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze :)