piątek, 23 lipca 2021

placki z recyklingu - z kimchi i pokrzywą

Kocham te placki za smak kiszonej kapusty. Przygotowałam je w resztek, które były w lodówce, ale wyszły tak pyszne, że dzielę się tym przepisem. Jeśli nie masz jakiegoś składnika, zamień go na inny. Eksperymentuj i szukaj swoich smaków. 



Składniki:  

spora garść kimchi lub kiszonej kapusty - posiekać i odsączyć z nadmiaru soku

marchewka - zetrzeć na tarce

1-2 jajka

ok. 3 łyżek mąki (u mnie orkiszowa)

kilka liści pokrzywy - sparzyć i drobno posiekać (może być natka pietruszki, liście rzodkiewki)

przyprawy: papryka chili, majeranek, oregano, szczypta kminku

olej do smażenia, używam kokosowego


Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto nie powinno być zwarte ani zbyt lejące, powinno się dobrze nakładać łyżką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na rumiano z dwóch stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)