poniedziałek, 2 lipca 2018

pierogi z borówkami

Nie przepadam za pierogami na słodko, bardziej mi smakują te wytrawne. Jednak w tym sezonie chyba zmieniają mi się smaki, bo pochłaniam wszystkie owoce sezonowe jakie są dostępne, z apetytem zajadam też owoce w pierogach ;)

Składniki:
300 g mąki
ok. 125 ml gorącej wody
20 g masła
szczypta soli
jajko

300 g borówek
śmietana

Mąkę wsypać do dużej miski.
Masło rozpuścić we wrzątku i wlać do mąki, zagnieść, uważając by się nie poparzyć. Dodać jajko, szczyptę soli i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować.Wykrawać szklanką koła, nakładać po kilka borówek. Zlepić brzegi.
W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucać partiami pierogi. Po wypłynięciu gotować około 2 minuty. Podawać ze śmietaną. Można polać miodem lub posypać cukrem. 

2 komentarze:

  1. Nie umiem robić pierogów, raz tylko próbowałam pod czujnym okiem córki... Też wolę te wytrawne. Ale Twoim bym się nie oparła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iw, przepis na te pierogi jest łatwy. Wystarczy odmierzyć potrzebne składniki. Nie wychodzi ich dużo, więc warto spróbować. Chętnie bym Cię poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)