poniedziałek, 2 lipca 2018

pikantna zupa łososiowa

Lubię rybne zupy, są dla mnie wspomnieniem zimnych dni nad morzem, deszczu podczas wycieczek, ale też wakacyjną tęsknotą za kutrami rybackimi w nadmorskiej miejscowości. Lubię zupy rybne, bo są po prostu dobre. Ta  łososiowa wyszła genialna o czym świadczy fakt, że mój "nierybny" i "niezupowy" mąż jadł zachwalał i prosił o dokładkę. 



Składniki:
około 500 g łososia
dwie szklanki posiekanej kapusty
2-3 marchewki
cebula
pół selera
związany pęczek zielonych liści pora
koper
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
płatki chili lub sproszkowana ostra papryczka
pół słoika koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej

W garnku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną marchewką i selerem, porem, cebulą. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać rybę. Gotować na małym ogniu około 15 minut. 
Na oliwie przesmażyć kapustę, aż zmięknie, w razie konieczności dodać kilka łyżek wody.
Cały wywar przecedzić przez sito. Por, cebulę wyrzucić. Marchewkę, seler pokroić według uznania, np. marchewkę w plastry, por z kostkę, rybę podzielić na mniejsze kawałki.  Wszystkie składniki razem z kapustą dodać do wywaru. Całość doprawić koncentratem, solą, pieprzem, chilli. Chwilę podgotwać.
Podawać z dużą ilością kopru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)