środa, 11 lipca 2018

naleśniki jaglane

"Ktoś, kto je naleśniki z konfiturami, nie może być strasznie niebezpieczny. Można z nim rozmawiać." Tove Jansson, W Dolinie Muminków 
Przepis na jaglane naleśniki pochodzi z książki Smakoterapia i jest przepyszny. Wymaga jednak dobrej patelni do smażenia i należy  się spieszyć z przewróceniem placka na druga stronę. Z porcji wyjdzie około 10-12 placków naleśnikowych. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki:
około 10 łyżek kaszy jaglanej
szklanka mleka
8 łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
jajko
olej kokosowy do smażenia

Kaszę ugotować według przepisu (proporcja 1:2).
Kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Masa powinna być gęściejsza od "zwykłej" naleśnikowej. Oleju użyj tylko do smażenia pierwszego naleśnika, za pomocą pędzelka wysmaruj patelnię. Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj masę na patelnie i rozprowadzaj poruszając naczyniem. Poczekaj cierpliwie aż placek "podeschnie", następnie podważ boki i z wyczuciem obróć na druga stronę. Jeśli naleśnik nie chce się przewrócić należy do masy dodać jeszcze skrobi. 


1 komentarz:

  1. Naleśniki moja miłość. Takich jeszcze nie robiłam, ale po tak poetyckim opisie chyba się niedługo, czyli w weekend skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze :)