środa, 11 lipca 2018

toksańska zupa jarzynowa

Przepyszna zupa z botwinką, polecam każdemu dużemu i małemu. Przepis ma wiele lat i pochodzi z programu kulinarnego Makłowicza. Doskonała zupa. Można ją przygotować od razu w wersji na ostro dodając słodką i ostra paprykę albo po ugotowaniu dodać płatki chili do swojego talerza.

Składniki:
1 pęczek botwinki - pokroić
1-2 małe buraczki - zetrzeć na tarce
3 świeże pomidory lub puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
czerwona papryka - pokroić w drobną kostkę
cebula - posiekać
3 marchewki - pokroić w krążki lub kostkę
2-3 ząbki czosnku - posiekać
2 żółtka
oliwa
sól, pieprz
wrzątek

Na oliwie udusić marchewkę, dodać cebulę i paprykę, Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dodać botwinkę, buraka i posiekany czosnek. Dusić około 7 minut. W razie konieczności dodać kilka łyżek wody, by warzywa nie przypaliły się. Dodać rozkłócone żółtka, dusić około 5 minut. Wszystko zalać gotującą wodą do pożądanej gęstości i doprawić solą i pieprzem.
Można podawać z grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)