wtorek, 30 października 2018

smalec wegański

Pieczywo ze smalcem kiszonym ogórkiem i szczypiorem. Na ten smalec nabrało się już kilka osób, ponieważ udaje go zmiksowana fasola z puszki i kilka banalnych dodatków. Warto spróbować.

Składniki:
puszka białej fasoli
łyżeczka majeranku
1 cebula
opcjonalnie ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju kokosowego lub 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki oliwy

Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oliwie na złoty kolor.
Fasolę zmiksuj z olejem kokosowym lub kaszą gryczaną na aksamitnie gładką masę, dodaj przyprawy i cebulę. Możesz dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Całość wymieszaj i schłodź w  lodówce. 
Do smalcu najlepiej pasuje żytni chleb an zakwasie z kiszonym ogórkiem i szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze :)